Dynaaminen toimitusketjun resilienssin johtaminen teollisuusyrityksissä
Kirjoitettu: 10.4.2025Kirjoittaja Suvi Leinonen palkittiin huhtikuussa 2025 LOGYn kannusteapurahalla Oulun yliopistossa tekemästään väitöskirjatyöstä. Hänen väitöskirjansa nimi on “Dynaamiset kyvykkyydet toimitusketjun resilienssin johtamisessa teollisuudessa”.
Useita vuosia kestäneet erilaiset ja odottamattomat globaalit kriisit ja liiketoimintaympäristön muutokset ovat asettaneet teollisuuden yritykset ja toimitusketjut haastavan tilanteen eteen. Turbulenssia ovat aiheuttaneet koronapandemia, sodat, energiakriisi, materiaalien ja komponenttien saatavuusongelmat, Panaman ja Suezin kanavan ongelmat, osaajapula ja taloudelliset haasteet. Nämä sekä monet muut yllättävät haasteet ovat osoittaneet, että liiketoiminnan jatkuvuuden turvaaminen ja kilpailukyvyn säilyttäminen vaativat toimitusketjuilta ja organisaatioilta resilienssiä eli kriisinsietokykyä, kykyä oppia aiemmista kokemuksista, proaktiivisuutta, valmiutta reagoida nopeasti sekä mukautumis- ja palautumiskykyä missä tahansa muutostilanteessa.
Globaali epävarmuus ja ennustamattomuus lukuisine tekijöineen jatkuu nyt ja tulevaisuudessa korostaen toimitusketjun resilienssin johtamisen tärkeyttä. Useiden kriisien ja muutosten samanaikaisuutta ja niiden yhteisvaikutusta toimitusketjuihin on vaikea ennakoida ja estää täysin, ja sen vuoksi tarvitaan proaktiivisuuden lisäksi reaktiivisuutta vastata nopeasti ja kykyä sopeutua yllättäviin muuttuneisiin tilanteisiin. Toimitusketjun ja organisaation resilienssi on moniulotteinen kokonaisuus, johon vaikuttavat useat erilaiset kyvykkyydet. Perinteisten kyvykkyyksien lisäksi toimitusketjut ja organisaatiot tarvitsevat dynaamista kyvykkyyttä: kykyä tunnistaa potentiaalisia uhkia ja mahdollisuuksia mahdollisimman aikaisin, reagoida ja vastata muuttuneeseen tilanteeseen konkreettisin toimin mukauttamalla organisaation sisäisiä ja ulkoisia resursseja ja kompetensseja sekä mukautumalla muutokseen.
Väitöskirjatutkimuksessa keskitytään tunnistamaan, millaisia toimitusketjun resilienssin kyvykkyyksiä teollisuuden organisaatiot ja toimitusketjut tarvitsevat, mikä on dynaamisten kyvykkyyksien rooli ja mitä näkökulmia toimitusketjun resilienssin johtamisessa tulee huomioida tulevaisuudessa, jotta organisaatioille ja toimitusketjuille voidaan rakentaa paremmat valmiudet kestää meneillään olevia sekä tulevia kriisejä ja muutoksia paremmin. Tutkimus toteutettiin tulevaisuuden tutkimuksen keinoin nelivaiheisena Delfoi-paneelitutkimuksena suomalaisissa prosessi- ja energiateollisuuden yrityksissä sekä yhteistyökumppaneiden kautta serbialaisissa ja italialaisissa teollisuusyrityksissä asiantuntijahaastatteluilla, verkkokyselyllä ja järjestämällä erilaisia webinaareja ja työpajoja vuosien 2021–2024 aikana. Tutkimuksessa kartoitettiin teollisuusyritysten aiemmin kokemia haasteita toimitusketjun resilienssin hallinnassa ja kyvykkyyksiä niistä selviämiseen sekä potentiaalisia tulevaisuuden uhkia ja niiden varalta tarvittavia toimitusketjun resilienssin kyvykkyyksiä ja johtamisen kulmakiviä erilaisiin tulevaisuuden skenaarioihin peilaten.
Tällä tutkimuksella saavutetaan laaja-alaista ymmärrystä dynaamisten kyvykkyyksien vaikutuksesta toimitusketjun resilienssin kehittämiseen ja johtamiseen erilaisten kriisien ja muutosten varalle. Se edistää toimitusketjun resilienssin kehitystä ja johtamista teollisuusyrityksissä tarjoamalla uusia näkökulmia ja kehitysehdotuksia yritysten johtajien käyttöön.
Tutkimuksen tulokset osoittavat, että toimitusketjun resilienssiä tulee rakentaa moniulotteisesti läpi toimitusketjun kehittämällä organisaatioiden sisäisiä sekä eri organisaatioiden välisiä kyvykkyyksiä. Organisaatioiden resilienssi muodostaa perustan toimitusketjun resilienssille ja tämän vuoksi jokaisen tilaaja- ja toimittajaorganisaation tulee tunnistaa kriittisimmät kyvykkyydet ja pohtia, miten kehittää niitä sisäisesti omassa organisaatiossaan osana toimitusketjua. Lisäksi on löydyttävä myös resursseja ja tahtotila kehittää eri organisaatioiden välisiä, yhteistyössä rakennettavia kyvykkyyksiä.
Tutkimus osoittaa, että tunnistetuilla dynaamisilla kyvykkyyksillä on merkittävä rooli muiden kyvykkyyksien kehittymisen vauhdittajana, muutosketteryyden lisääntymisessä sekä toimitusketjun resilienssin vahvistumisessa teollisuusyrityksissä. Nykypäivän nopeasti muuttuvassa liiketoimintaympäristössä dynaamisten kyvykkyyksien vahvistaminen organisaatioissa sisäisesti ja yhteistyökumppanienne kanssa sekä toimitusketjun resilienssin organisoitu johtaminen ovat välttämättömyys muutosvalmiuden ja reagointikyvyn saavuttamiseksi ja täten liiketoiminnan jatkuvuuden ja kilpailukyvyn vahvistamiseksi.
Tutkimuksesta on kirjoitettu neljä artikkelia. Lisätietoa aiheesta voitte lukea tähän mennessä julkaistuista kahdesta artikkelista:
- Leinonen, S., Reiman, A. & Kauppila, O. 2022. Dynamic capabilities in supply chain resilience management in the Finnish energy industry, International Journal for Quality Research. DOI: 10.24874/IJQR17.04-06
- Leinonen, S., Reiman, A., Kauppila, O., Djapan, M., Djordjevic, A. and Demichela, M. 2023. Capabilities for organisational and supply chain resilience in industrial buyer-supplier partnerships, International Journal of Value Chain Management. DOI: 10.1504/IJVCM.2024.10065099
Suvi Leinonen
Doctoral Researcher
University of Oulu