Taru Lindeman: Nämä asiat korostuvat johdon agendalla tänä vuonna
26.01.2023Johdon agendalle nousee entistä voimakkaammin geopolitiikan vaikutukset, uudistuminen muuttuvassa toimintaympäristössä ja kansainväliset rekrytoinnit.
Taru Lindeman on toiminut pitkään omistajuuden ja hallitustyöskentelyn osaamista kehittävän osaamisverkosto Boardmanin toimitusjohtajana.
Helmikuun 9. ja 10. päivä Helsingissä ja Tallinnassa järjestettävän LOGY Conferencen yksi keskeinen teema on muutoksen johtaminen. Kysyimme konferenssin juontajalta Taru Lindemanilta, mitkä ovat tämän vuoden keskeiset ilmiöt, joiden suhteen erityisesti yritysjohdon tulee olla hereillä.
Geopolitiikka noussut johdon työpöydälle vahvemmin kuin koskaan
Ensimmäisenä kiinnostavana ilmiönä näkyy jo, että geopolitiikkaan liittyvät kysymykset nousevat hyvin konkreettisesti johdon työpöydälle, Lindeman korostaa.
"Idän ja lännen vastakkainasettelun ja Ukrainan sodan vaikutukset ovat muuttaneet globaalia business-asetelmaa. Geopoliittisen muutosten vaikutukset näkyvät paitsi suorien ulkomaanoperaatioiden myös alihankintojen, asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kautta", Lindeman sanoo.
Teknologiasektorin lisäksi yhä laajempi joukko yrityksiä on pakotettu valintoihin tuotantoketjujen, sijaintien, kumppaneiden, viestintä- ja työvälineiden sekä eri standardien suhteen.
"Teknologinen osaaminen, mukaan lukien datan hallinta ja sen hyödyntäminen, on noussut erityiseksi geopoliittisen kamppailun kohteeksi", Lindeman sanoo.
Menestymisen elinehto on uudistuminen, mutta miten?
Toinen johtoa selvästi haastava teema Lindemanin mukaan on se, miten varmistaa organisaation jatkuva uudistumiskyvykkyys, kun eteenpäin mennään ainakin osin hyvin sumuisin näkymin.
"Kysymystä on tarkasteltava niin organisaatiorakenteiden, yksilöiden, yrityskulttuurin kuin osaamisenkin näkökulmasta. Markkinoiden muutos voi vaatia hyvinkin nopeita ja radikaaleja uudistuksia. Uudistuminen edellyttää vahvempaa kokeilukulttuuria, epäonnistumisten sietämistä, kriittistä ongelmanratkaisua ja luovaa ajattelua. Päätökset eivät ole helppoja, kun vaaditaan ainakin osin olemassa olevasta luopumista. Jatkuva oppiminen ja kehittäminen vaativat organisaatioilta ja yksilöiltä paljon, ja samalla on osattava ylläpitää työn merkityksellisyyden ja psykologisen turvallisuuden tunnetta", Lindeman sanoo.
Osaajapula ja kansainvälisten rekrytointien välttämättömyys
Osaajapula on ollut viime vuoden mantra. Lindemanin näkemyksen mukaan sillä on pitkälti viitattu pulaan suomalaisista osaajista.
"Suomalaiset organisaatiot ovat viimeiseen asti vierastaneet vieraalla kielellä kommunikointia ja uusien kulttuurien ja johtamistapojen opettelua. Nyt on kuitenkin viitteitä siitä, että vuosi 2023 voisi olla todellinen kansainvälisten rekrytointien vuosi", Lindeman sanoo.
Yhä useampi, myös pääkaupunkiseudun ulkopuolinen ja perinteisesti kotimainen, yritys on havahtunut tähän välttämättömyyteen, kun työntekijöitä ei yksinkertaisesti muuten ole saatavilla.
"Monet rekrytointi- ja henkilöstövuokrausyritykset ovat myös parantaneet valmiuksiaan, Business Finlandilla on käynnissä merkittävä kampanja ja tuki ensimmäisen ulkomaisen työntekijän palkkaamiseen ja Migri on uutta ylijohtajaansa myöden vakuutellut tekevänsä kaikkensa työperäisen maahanmuuton sujuvoittamiseksi", Lindeman päättää.
LOGY Conference 9.-10.2. Pikku-Finlandiassa ja Tallink Spa & Conference hotellissa. Lue lisää täältä.