Railforum 2023 - Vihreän siirtymän vuosikymmen
Paikka: | Kouvola, kaupungintalo (Torikatu 10), |
Aika: | 08.06.2023 08:00 - 16:00 |
Maailma on suurten murrosten äärellä ilmastomuutoksen ja energiakriisin haastaessa kaikkea toimintaa. Globaalissa maailmassa, ja Suomen sisäisessä liikenteessä, tavaravirtoja on pystyttävä ohjaamaan kestävästi, tehokkaasti ja turvallisesti.
Intermodaalisuuden kehittäminen ja rahtiliikenteen uudet palvelumuodot tukevat kestävää kehitystä. Älykkäät logistiset prosessit tuovat tehokkuutta ja auttavat vastaamaan muun muassa väestön ikääntymisen aiheuttamiin haasteisiin. Elämmekö logistiikassa siis vihreän siirtymän vuosikymmentä?
Tähän kysymykseen haetaan monipuolisia näkemyksiä vuoden 2023 Railforumissa 8.6.2023.
Tule kuulemaan logistiikan kestävästä tulevaisuudesta, ja ole mukana tekemässä muutosta!
YHTEISTYÖSSÄ
PARTNERIT
Tapahtuman ohjelma
Railforumin juontajinta toimivat Taru Lindeman & Antti Kojola.
8:00-9:00 Rekisteröityminen ja aamukahvit
9:00 Seminaarin avaus, Marita Toikka, Kouvolan kaupunginjohtaja
AAMUPÄIVÄN TEEMA: KESTÄVÄ RAHTILIIKENNE
9:10 Tulevaisuuden rautatielogistiikka – yhteisellä matkalla maailman parhaaksi, Eljas Koistinen, VR Transpointin johtaja, VR Groupin johtoryhmän jäsen
9:45 EU:n vihreä rahtipaketti, Veli-Matti Syrjänen, liikenneneuvos, liikenne- ja viestintäministeriö
10:15 Ulkomaanvienti- ja tuontikuljetukset murroksessa, Ulla Tapaninen, Professor of Maritime Transport, TalTech Estonian Maritime Academy
10.45 Kahvitauko
11:00 Combined Transport: the affordable, most effective and least risky solution, Ralf-Charley Schultze, President of UIRR
Vuonna 1970 perustettu kansainvälinen maantie-rautatiekuljetusliitto (UIRR) on yhdistettyjen kuljetusten alan toimialajärjestö Brysselissä. Sen jäseniä ovat Combined Transport Operators ja Combined Transport Terminals.
UIRR edistää aktiivisesti yhdistettyjä kuljetuksia ensisijaisesti eurooppalaisille päättäjille ja edistää alan kehittämistä, samalla kun se tukee tämän ekologisesti ja taloudellisesti kestävän pitkän matkan tavaraliikenteen päivittäistä toimintaa.
11:30 Kestävä rahtiliikenne -paneelikeskustelu
Keskustelemassa tutkija Jyri Vilko (LUT-yliopisto), toimitusjohtaja Lauri Helke (Fenniarail) ja Logistic Manager Esa Korhonen (UPM), asiantuntija Jonna Paasonen (Kouvola Innovation) ja va. toiminnanjohtaja Heikki Lahtinen (Limowa)
12:00 Lounas
13:00-14:00 Kouvola RRT - opastettu kierros Suomen ensimmäiseen kuivasatamaan
Railforumissa pääset opastetulle kierrokselle Suomen ensimmäiseen kuivasatamaan. Lähdemme seminaaritilasta noin kello 13:00. Kierros kestää noin 13:30-14:00, ja takaisin seminaaritilaan palaamme noin kello 14:30.
Kouvola RRT rautatie- ja maantieterminaali on Suomen ensimmäinen kuivasatama. Se mahdollistaa ympäristöystävällisten rautatiekuljetusten monipuolisen hyödyntämisen ja vastaa muuttuneen maailman varastointitarpeisiin.
Kouvola RRT kuuluu EU:n liikenteen TEN-T-ydinverkkoon ensimmäisenä rautatie- ja maantieterminaalina Suomessa.
14:30 Kahvit ja verkostoituminen
ILTAPÄIVÄN TEEMA: VIHREÄ SIIRTYMÄ
15:00 Challenges facing the Green Transition in its current form, Simon P. Michaux, apulaistutkimusprofessori, Geologian tutkimuslaitos
15.40 Vihreän siirtymän hyödyntäminen tieliikenteessä, Anthony Sundström, Sales Manager & Team Lead, ST 1
16:00 Yhdistettyjen kuljetusten mahdollisuudet, Riku Ilomäki, projektipäällikkö, Ramboll
16.30 Yhteenveto
16.45 Railforum 2023 päättyy
Puhujat
Lauri Helke
Diplomi-insinööri Lauri Helke toimii Fenniarail Oy:n toimitusjohtajana. Helke aloitti tehtävässään 3.10.2022. Helkellä on merkittävää työkokemusta alan johtotehtävistä. Hän on toiminut OnniBus.com Oy:n toimitusjohtajana ja oli sitä aiemmin VR:n suunnittelupäällikkö.
Riku Ilomäki
Ilomäki on Rambollin Smart Transport System -yksikön asiantuntija. Hän on erikoistunut logistiikkatoimintojen, teknisten ratkaisuiden ja tuotannon menetelmien kehittämiseen teollisuudessa ja logistiikkayrityksissä.
Eljas Koistinen
Eljas Koistinen toimii VR:n logistiikkajohtajana ja vastaa VR Transpointin logistiikkapalveluista. Koistisella on pitkä ja laaja kokemus logistiikan toimialalta eri johtotehtävistä sekä Suomessa että kansainvälisesti.
Hän on vastannut urallaan muun muassa myynnistä, avainasiakkuuksien johtamisesta, rautatielogistiikan tuotannosta, kalustosta sekä teknologiasta.
Antti Kojola
Antti Kojola on vastannut toimitusketjusta teollisuudessa, konsultoinut ja kouluttanut miten End to End -toimitusketjuja uudistetaan sekä opastanut yrityksiä uuden teknologian hyödyntämiseen. Nyt Gartnerilla Antti on kahden mielenkiinnon kohteensa (SC & IT) polttopisteessä.
Esa Korhonen
Esa Korhosella on pitkä ura UPM Metsällä alkaen vuodesta 1998.
Hänen työuran painopiste ja erityisosaaminen on puunhankinnan logistiikka, liikenneinfrakysymykset ja Venäjä kysymykset.
Heikki Lahtinen
Toimin tällä hetkellä LIMOWA:n toiminnanjohtajana, ja minulla on pitkästi kokemusta yritysten kehittämisestä, toimitusketjuista ja logistiikasta kv. ympäristöissä.
Taru Lindeman
Taru Lindeman on toiminut yli kymmenen vuotta logistiikkaan ja toimitusketjun hallintaan erikoistuneena liikkeenjohdon konsulttina. Hän on kokenut liikkeenjohdon valmentaja ja on toiminut lukuisten kotimaisten ja kansainvälisten tapahtumien ja seminaarien ohjelmajohtajana.
Simon Michaux
Associate Professor of geometallurgy at the Geological Survey of Finland (GTK) in KTR, the Circular Economy Solutions Unit. Basic degree Bach App. Sc in Physics and Geology, Phd in Mining Engineering from JKMRC University of Queensland. Work experience 18 years the JKMRC in mining industry research and development, 12 months at Ausenco in the private sector, 3 years in Belgium at the University of Liege researching Circular Economy and industrial recycling. Work experience in Finland has been at GTK has been in the Minerals Intelligence in the MTR unit, before joining the KTR. Mineral processing and geometallurgy being developed.
Long term objectives include the development and transformation of the Circular Economy, into a more practical system for the industrial ecosystem to navigate the twin challenges of the scarcity of technology minerals and the transitioning away from fossil fuels.
Jonna Paasonen
Jonna toimii tällä hetkellä projektipäällikkönä Digivihreä RRT hankkeessa, jonka tavoitteena on digivihreän kaksoissiirtymän edistäminen kuivasataman digitaalisten ratkaisujen avulla.
Jonnalla on monipuolista kokemusta logistiikan johto- ja kehittämistehtävistä, satamaoperoinnin, huolinnan, raideliikenteen, sekä digitalisaation alueilta.
Anthony Sundström
Anthony Sundström toimii St1:llä suurasiakastiimin vetäjänä ja vastaa B2B-suurasiakasmyynnistä.
Hänellä on yli 15 vuoden kokemus asiakaspalvelusta ja myynnistä. Hän on myynyt logistiikkapalveluita vuosina 2016 – 2021, ja edellisessä työssään hän hoiti ja hankki avainasiakkuuksia PostNordilla.
Veli-Matti Syrjänen
Veli-Matti Syrjänen toimii liikenne- ja viestintäministeriössä logistiikan ja tavaraliikenteen lainsäädäntöä valmistelevana liikenneneuvoksena. Hänen työpöydällään on liikenteen kansainvälisiä sopimuksia sekä kuljetusalaa koskevaa EU- ja kansallista lainsäädäntöä. Veli-Matilla on työkokemustaustaa muun muassa kansainvälisen logistiikkayrityksen laatupäällikkönä, ympäristöpäällikkönä, työsuojelupäällikkönä, huolinnan esihenkilönä sekä AVIssa liikennealan työsuojelutarkastajana.
Ulla Tapaninen
Tapaninen on ehtinyt uransa aikana työskennellä niin julkisella sektorilla kuin akateemisessa ja yritysmaailmassa erityisesti merenkulun digitalisaation ja ympäristöasioiden parissa. Keväästä 2021 lähtien hän on toiminut meriliikenteen professorina Tallinnan teknillisessä yliopistossa.
Marita Toikka
Marita Toikka on toiminut Kouvolan kaupunginjohtajana vuodesta 2017. Tätä ennen Toikka työskenteli muun muassa Imatran ja Lappeenrannan kaupunkien hallinnoissa sekä oikeustoimen tehtävissä. Toikka on arvoltaan varatuomari. Merkittävimmät luottamustehtävät ovat tällä hetkellä hallituksen jäsenyys Itäradan hankeyhtiössä sekä Kuntien takauskeskuksessa.
Jyri Vilko
Jyri Vilko KTT, DI on LUT-yliopiston logistiikan apulaisprofessori ja INLOG-maisteriohjelman johtaja Kouvolassa. Hän toimii myös dosenttina Thammasat Business Schoolissa Thaimaassa. Jyrin kiinnostuksenkohteita ovat toimitusketjun riskienhallinta ja logistiikka sekä palveluverkostot ja arvonluonti.
Jyri aloitti tutkimustoimintansa 2006 Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa. Hän on tutkimusuransa aikana johtanut useita Business Finlandin, Euroopan aluekehitysrahaston ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittamia tutkimusprojekteja ja toiminut myös mukana liiketoiminnassa näissä alueilla mm. puhujana, fasilitaattorina ja neuvonantajana.
Jyrillä on pitkä kokemus alan yhdistystoiminnasta ja hän on Suomen Osto- ja Logistiikkayhdistys LOGYn hallituksen varapuheenjohtaja sekä toiminut usean vuoden LOGY Saimaan alueen johtoryhmän puheenjohtajana.
Jyri panostaa myös paljon opetukseen ja yritysyhteistyöhön, joista viimeisin esimerkki on hänen johtamansa Innovation and Logistics -maisteriohjelma LUT Kouvolassa.